2012. július 25., szerda

Vol 2. Az én olvasatom


“Arculatnak egy cég személy, rendezvény stb. grafikai megjelenésének összességét nevezzük. Kialakításának feladata a tervezőgrafikus munkája.”

Egység – “Ez szinte a legmeghatározóbb szempont. Az arculat szó maga is a grafikai egységre utal. Kell tehát egy vezérmotívum, amely végigvonul a grafikai elgondolások összességén. Ez lehet az arculat kialakításának elején megtervezett embléma, esetleg egy komponálási mód (aranymetszés, átlós képelemek, egyedi elrendezés), egy meghatározó szín, stb.”

Az én olvasatomban, ez az egyik legfontosabb, legalapabb dolog egy arculat építésnél. Tehát:

Arculat = egység. Tisztán látszik, hogy az előző MTVA arculat nem felel meg ennek. Miért? Pontosan nem tudom, de bizonyára nem egy vezetőség fogta össze a szerveket, legalábbis nem ekkora erővel mint most. Ebből következik, hogy ahány ember annyiféle lehetőség. Ahányféle lehetőség, annyiféle logó. Értsd: mr1, mr2, mr3 régi emblémák, hol hasonlítanak ezek egymáshoz? – értem én, mindegyikben ott van valahogy a zene, de formailag akkor se azonos súlyúak – Ugyan ez: m1, m2, duna. Persze lehet nem is ez volt a céljuk 5 évvel ezelőtt, lehetséges, hogy az összes csatorna direkt különbözni akart egymástól, és csak a ténylegesen összetartozó, m1 - m2 páros vált egységessé.

Tiszta és világos az új arculat. 
A Duna TV-nek volt eddig is a legegyértelműbb, legmeghatározóbb logója. Duna = Víz, Víz = Hullám. Ehhez igazodik minden más, mivel az m1 és m2 logója eddig is értelmetlen volt, így valójában csak szerencsés, hogy némi filozófiát is nyomtak mögé, és hogy a vezetőség, egy ilyen drasztikus változásba belement. Ez nagy szó, főleg Magyarországon. Ilyen egyszerű, nem kell itt egyből széttámadni az egészet.

Persze, még mindig válság van, és megy a pénz mindenre, és egyre nagyobbak az adók és ilyen viszonylatban ez valóban sok pénz. De az ilyen szilárd tényekbe, ne kössön már bele az ember, ha nem ért hozzá. “Magyarországon amúgy is mindenki előszeretettel képzeli magát grafikusnak és fikáz le mindent.” – ezt facebookon találtam, az egyetlen valamirevaló megnyilvánulás a sok fika közt.

Hogy miért védem ennyire ezt az egészet? Nem tudnék rá értelmes magyarázatot adni. Biztos a romokba dőlt Béla arculat miatt, ami végül is járhatott volna rosszabbul is, és különben sem érdekel senkit. Tavaly nyáron elkezdtem összetördelni egy könyvet, aminek az lett volna a címe, hogy: Style guide for those who do not know what a style guide is. Hasonló kirohanás indította el, és az is vetett neki véget, mert hogy mi értelme lenne, de persze gyakorlásnak egyszer befejezem.

Kezdem gyűlölni a fészbukot, és úgy alapjában az internetet is ez miatt. Névtelen fikázók klubbja az egész, pedig mekkora lehetőség van benne, csak még mindig nem nőttünk fel hozzá.

Oké, oké megpróbálok leszállni a témáról mára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

írj csak bátran!